گواهینامه SSL چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
درست به همان دلیل که هرگز بزرگترین رازهای شخصی خود را در واگنهای شلوغ مترو فریاد نمیزنید، لازم است که پروتکل امنیتی SSL را بشناسید. چرا که گردش در سایتهایی که از گواهینامه امنیتی ssl برخوردار نیستند، درست مثل همین است.
امروزه که اکثر خریدها، کسب و کارها و حتی انتقال پول در بستر سایت انجام میشوند امنیت از مسائل مهم و حیاتی به شمار میرود. در این مقاله علاوه بر پاسخ به این سوال که گواهینامه SSL چیست (ssl certificate) درباره کاربردها، مزایا، نحوه خرید و فعالسازی و برقراری امنیت با استفاده از آن را نیز برای شما توضیح دادهایم. برای آگاهی بیشتر در این زمینه کافی است تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
گواهی SSL چیست؟
گواهی نامه امنیتی SSL که مخفف Secure Socket Layer است، پروتکل امنیتی برای رمزگذاری بر روی دادههایی است که بین سرور و کاربر منتقل میشود. به عبارتی زمانی که حرف از امنیت اطلاعات در بستر اینترنت باشد کاربرد گواهی نامه ssl مشخص میشود. به کارگیری این گواهی نامه مثل این است که بر روی اطلاعات خود یک لایه امنیتی و کدگذاری شده ایجاد کنید. این کار اطلاعات و دادهها را از خطرات اینترنتی مثل حملات هکرها حفظ میکند.
در واقع اگر میخواهید بدانید کارکرد اصلی SSL چیست باید به طور خلاصه بگوییم هدف اصلی رمزگذاری ارتباطات آنلاین است. تصور کنید هر بار که جیمیلی را ارسال میکنید و یا توییتر و فیسبوک خود را چک میکنید یک لایه کدگذاری شده، از دادههای شما محافظت کند. از این طریق اطلاعات شما در فضای اینترنت باقی میماند.
اولین باری که SSL به کار گرفته شد در سال ۱۹۹۴ بود که کمپانی Netscape اولین نسخه از آن را منتشر کرد. هدف اصلی از انتشار این پروتکل امنیتی رشد روز افزون بستر های اینترنتی در زندگی و نیاز به امنیت در تبادل اطلاعات بود. در سالهای ۱۹۹۶ و ۱۹۹۵ به ترتیب نسخه های بعدی این پروتکل امنیتی نیز منتشر شدند. اولین نسخه از ورژن TLS این گواهی در ۱۹۹۹ منتشر شد. به نظر شما این دو نسخه چه تفاوتی باهم دارند؟ در ادامه بخوانید.
تفاوت TLS وSSL چیست؟
به لحاظ کارکردی گواهی SSL و TLS تفاوت چندانی ندارند و هدف هر دوی آنها برقراری امنیت در بستر سایتهاست. تفاوت عمدهای که وجود دارد این است که TLS تنها نسخه پیشرفتهتری از گواهی نامه امنیتی است و برقراری اتصال امن در آن با روشهای دیگری انجام میشود.
امروزه تنها نام گواهی SSL باقی است و آنچه کاربران از آن استفاده می کنند در واقع نسخههای مختلفی از TLS است. شاید بتوان گفت علت اصلی این که هنوز از نام ssl استفاده میکنیم این است که این نام با امنیت اینترنتی گره خورده و به نوعی برند شده است
ضرورت دریافت گواهینامه SSL چیست؟
اگر سایتی از کاربران میخواهد در هنگام ورود به سیستم اطلاعات شخصی وارد کنند، محرمانه نگه داشتن این اطلاعات ضروری است. ssl به خصوصی نگه داشتن تعاملات آنلاین کمک می کند به کاربران این اطمینان را میدهد که سایتی که با آن مراجعه کردهاید امن است و اطلاعات خصوصی شما محفوظ میماند. با توجه به افزایش روز افزون کارکردهای سایتهای اینترنتی ایجاد امنیت برای کاربران امری ضروری به نظر میرسد. سایتها برای ایمن نگه داشتن اطلاعات کاربر، تایید مالکیت سایت، جلوگیری از حملات هکری و همچنین ایجاد اعتماد در کاربران نیاز دارند گواهی نامه امنیتی ssl تهیه کنند.
با تهیه ssl برای سایت، کاربران این نکته را متوجه میشوند چرا که علاوه بر نشانههایی که وجود دارد، دیگر پیامی در جهت نا امن بودن سایت شما نیز دریافت نخواهند کرد. از این طریق اعتماد کاربر خود را نیز جلب خواهید کرد. چه چیزی از این بهتر؟ اما چگونه بفهمیم که یک سایت به گواهینامه امنیتی ssl مجهز است؟ برای آشنایی با نشانههای آن ادامه مطلب را مطالعه کنید.
چگونه بفهمیم یک سایت امن است؟
با توجه به این که گواهی SSL در انواع و سطوح مختلف صادر میشود، نشانههای مختلفی نیز برای آن وجود دارد. به عبارتی هر نوع SSL نماد خاص خود را دارد. در ادامه همین مطلب به انواع SSL نیز اشاره کردهایم. اما الان بهتر نشانههای کلی وجود پروتکل SSL در یک سایت را بشناسید. این نشانهها عبارتند از:
- پروتکل http به https تبدیل میشود. در ادامه خواهیم گفت چرا!!
- در نوار جستجو نماد قفل در کنار نام دامنه مجهز به SSL به نمایش در میآید.
- در نوع خاصی از SSL این نماد سبز رنگ خواهد بود.
علاوه بر این موارد زمانی که سایتی SSL نداشته باشد مرورگر هشدارهای امنیتی خاصی را برای کاربر ارسال میکند. برای مثال یک قفل قرمز رنگ یا باز در نوار جستجو در کنار نام دامنه نمایش داده میشود. در این حالت باید متوجه شوید که اتصال شما امن نیست.
تفاوت http و https چیست؟
http مخفف عبارت hypertext transfer protocol است و در واقع نشان دهنده قوانینی است که طریقه انتقال اطلاعات در اینترنت را مشخص می کنند. این پروتکل به صورت پیش فرض بر پورت ۸۸ کار می کند و از امنیت کمتری برخوردار است؛ به این معنا که احتمال دسترسی هکرها به اطلاعات منتقل شده در این پروتکل بیشتر است.
در یک مقایسه پروتکل https حالت رمزگذاری شده همین پروتکل با گواهینامه امنیتی ssl است که روی پورت ۴۴۳ کار میکند و از امنیت بسیار بالاتری برخوردار است به گونهای که حتی در صورتی که حمله به اطلاعات موفقیت آمیز بوده باشد، باز هم دسترسی به آنها به دلیل رمزگذاری میسر نیست.
گواهی نامه SSL چگونه کار می کند؟
زمانی که شما در مرورگر خود یک کلمه را جستجو می کنید درخواست شما به سمت سرورها ارسال میشود. تصور کنید برای یافتن پاسخ خود روی سایتی کلیک کردهاید که گواهی ssl ندارد و قصد دارید از این سایت نیز خرید کنید. تمام اطلاعات و دادههایی که در فرایند جستجوی شما بین سرور و مرورگر رد و بدل میشود در صورتی که گواهی ssl وجود نداشته باشد به سادگی در دسترس خواهند بود. گواهی ssl به شما این اطمینان را میدهد که اطلاعات شما در دسترس سایر افراد نخواهد بود.
جالب است بدانید حتی اگر سایر افراد بتوانند به اطلاعات و داده های منتقل شده بین شما و سرور دسترسی پیدا کند گواهی نامه امنیتی ssl مانع از خوانده شدن آن میشود یا به عبارتی آن را غیر قابل خواندن میکند.
از جمله اطلاعات و جزئیاتی که در پوشش SSL از دسترس حملات خارج میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نام دامنه که گواهی برای آن صادر شده
- زیر دامنههای مرتبط با آن دامنه
- امضای دیجیتالی مرجع صدور گواهی نامه
- تاریخ صدور و انقضای گواهی نامه
انواع گواهی SSL چیست؟
بعد از این که فهمیدیم گواهی SSL چیست و چگونه کار میکند خوب است با انواع آن نیز آشنا شویم. گواهی نامه امنیتی SSL در انواع مختلفی صادر میشود که هر کدام سطوح خاصی از امنیت را تامین میکنند. انواع گواهی SSL بر این اساس عبارتند از:
۱. گواهی نامه استاندارد (DV-Domain Validation)
گواهی ssl استاندارد که اولین نوع گواهی نامه میباشد، اعتبار کمتری نسبت به سایر انواع دارد ومعمولاً برای سایتهایی کاربرد دارد که میخواهند یک ارتباط امن بین خودشان و کاربران ایجاد کنند. به عبارتی میخواهند این اطمینان را به کاربر بدهند که اطلاعات شما در سایت ما جایگاه امنیت دارد. تحویل گواهی DV ssl آنی است و برای صدور آن کافیست به یکی از نمایندگیها اعلام درخواست کرده و نام دامنه خود را در اختیار آنان قرار دهید.
۲. گواهینامه سازمانی (OV- Organization Validation)
برای تهیه این نوع گواهی نامه باید علاوه بر نام دامنه تمامی مدارک و تاییدیههای دولتی شما مورد تایید ارائه دهنده گواهی نامه قرار بگیرد. با داشتن این گواهی نامه کاربران میتوانند با کلیک کردن بر روی قفل سبز رنگ کنار نام دامنه اطلاعات مربوط به کسب و کار شما را مشاهده کنند. صدور این گواهی نامه معمولاً بیش از یک هفته طول میکشد و تهیه آن هزینه بیشتری دارد. این گواهی نامه را میتوان به راحتی یک نماد اعتماد برای کاربران و سایر کسب و کار ها دانست.
۳. گواهینامه پیشرفته (EV- Extended Validation)
صدور گواهی نامه EV برای نام دامنه شما همراه با دریافت یک نماد اعتماد بین المللی است. برای تهیه این نوع از ssl باید هزینه بیشتری بپردازید و به تبع مدت زمان بیشتری نیز برای تاییدیههای آن منتظر بمانید. با توجه به اینکه گواهی EV بیشترین میزان اعتبار را دارد، باید مدارک بیشتری را برای شرکت ساده کننده بفرستید. با دریافت این گواهی نامه علامت قفل کنار نام دامنه شما در نوار جستجو سبز رنگ خواهد بود.