تفاوت هاست و سرور چیست؟
از آنجایی که تعریف هاست و سرور در بعضی از نقاط به یکدیگر شباهت دارند، باعث گیج شدن تازهواردهای این حوزه میشوند. برای حل این مشکل باید یکبار برای همیشه جواب سوال تفاوت هاست و سرور چیست را بدهیم.
به هر دستگاهی که بتواند برای دستگاههای دیگر قابلیت دسترسی به شبکه را فراهم کند هاست میگوییم. هاست ممکن است از طریق رابط کاربری، نرمافزارهای تخصصی، آدرس شبکه یا موارد دیگر این دسترسی را ایجاد کند. در حالی که سرور یک قطعه سختافزاری یا یک نرمافزار است که سرویسی برای دستگاههای دیگر تهیه میکند تا برنامهها بتوانند در شبکه به یکدیگر متصل شوند. سرویسی که سرور ایجاد میکند بر اساس نوع سرور متفاوت است.
حال که با تعاریف فنی و دقیق سرور و هاست آشنا شدید، بیایید عمیقتر شویم و تفاوتهای این دو مفهوم را در انواع آنها و سایر موارد هم بررسی کنیم.
سرور چیست؟
همانطور که بالاتر جواب سوال سرور چیست را توضیح دادیم، سرور (Server) یک قطعه سختافزاری یا یک نرمافزار است که سرویسی برای دستگاههای دیگر تهیه میکند تا از این طریق برنامهها در شبکه به یکدیگر متصل شوند. سرویسی که سرور ایجاد میکند بر اساس نوع سرور متفاوت است.
این قطعه سختافزاری را میتوانید مشابه یک کامپیوتر غول پیکر تصور کنید. سرور هم مانند سایر کامپیوترها دارای رم، هارد و پردازنده است.
آشنایی با انواع سرور
زمانی که با انواع سرور آشنا شوید، خواهید دانست که هر سرور چه سرویسی را برای سایر دستگاهها ایجاد میکند.
سرور دیتابیس (Database server)
سرور دیتابیس برای مدیریت و ذخیرهسازی دادههایی استفاده میشود که از طریق سایر دستگاهها و دیوایسها به شبکه متصل شدهاند. بهترین مثال سرور دیتابیس را میتوانید اوراکل، اینفورمیکس و مایکروسافت SQL دانست.
وب سرور (web server)
وب سرور یکی از مهمترین دستهبندیهای سرور است. برای آشنایی کامل با وبسرور باید بدانید وبسرور را میتوانیم از دو منظر سختافزاری و نرمافزاری بررسی کنیم.
از نظر سختافزاری: وب سرور وظیفه نگهداری فایلهای مربوط به وبسایت را دارد. این کامپیوترهای غولآسا باید همیشه به اینترنت وصل باشند تا بتوانند به وظایفشان عمل کنند.
از نظر نرمافزاری: سرورها از لحاظ نرمافزاری دسترسی کاربران به اطلاعات و فایلهای وبسایت را کنترل میکنند.
به صورت کلی این وبسرور سایت است که به شما پس از تایپ آدرس سایت محتویات آن سایت را نشان میدهد. این محتویات میتواند شامل تصویر، ویدئو، صفحات HTML و متن باشند.
میل سرور (Mail server)
میل سرور یا سرور ایمیل، یک سیستم کامپیوتری است که امکان ارسال و دریافت ایمیل را برای کاربران فراهم میکند. میل سرور سرویسی دقیقاً شبیه به آنچه جیمیل یا اوت لوک فراهم میکنند را برای کاربر شبیهسازی میکند.
فایل سرور (File server)
فایل سرور دستگاه یا دیوایسی برای مدیریت و ذخیرهسازی دادهها است که بهترین مثال آن را میتوانیم هارد درایو (hard drive) یا USB و حتی Google drive معرفی کنیم. این دستگاه از طریق ارتباط با سایر دستگاهها امکان دسترسی یا انتقال به اطلاعات را آسان میکند.
اپلیکیشن سرور (Application server)
این نوع از سرورها مانند Enterprise JavaBean یا Java 2 Platform سرویسی ارائه میکنند که امکان لوجیک بین اپها و برنامهها را فراهم میکند.
با این تعاریف متوجه شدیم که سرورها بهصورت کلی امکان ذخیرهسازی و مدیریت دادهها، انتقال اطلاعات و بهاشتراکگذاری اطلاعات را فراهم کردند؛ حالا بیایید سراغ معرفی هاست برویم.
هاست چیست؟تفاوت هاست سرور چیست؟
در مقدمه به تعریف علمی هاست اشاره کردیم، اما اگر به دنبال تعرفی راحتتر و قابل فهمتری برای سول هاست چیست میگردید باید بگوییم هاست را مثل که ماشین در نظر بگیرید که قرار است دو دستگاه را در یک شبکه به هم وصل کند. این ماشین میتواند کامپیوتر شخصی، سیستم یک شرکت یا حتی موبایل شخصی شما باشد.
این اتصال از طریق شبکه و دسترسی به پروتکل اینترنت یا همان IP (own Internet Protocol) رخ داده و امکان ارتباط بین دستگاههای مختلف را فراهم میکند، در واقع هرزمان که هاست یا یک نام مشخص hostname ظاهر شود، نام سیستم دامنه DNS (Domain Name System) به IP آدرس تبدیل شده تا ارتباط بین دستگاههای یک شبکه را ایجاد کند.
البته هر دستگاهی را نمیتوانیم هاست معرفی کنیم و هر دستگاهی هم IP اختصاصی خودش را برای قرارگیری در دستۀ هاستها ندارد و میتواند شامل هاب، سوئیچ، روتر یا بهبوددهندههای WiFi شود. با این توضیح ببینیم چند مدل هاست داریم.
انواع هاست کدامند؟تفاوت هاست سرور چیست؟
دقیقاً مانند سرور، هاست هم انواع مختلفی دارد که معرفی آنها را با هاست ابری یا همان کلود هاست شروع میکنیم.
کلود هاست (Cloud host)
کلود هاست از فضای ابری برای ایجاد منابع قابلدسترسی یا resources accessible استفاده میکند، یعنی این فضا از شبکۀ فضای ابری برای میزبانی یک پلتفرم یا وبسایت استفاده میکند. همچنین، برخلاف هاست کامپیوترهای قدیمی، فضای ابری انعطاف و مقیاسپذیری بیشتری دارد همچنین قابلاعتمادتر است و امنیت بیشتری هم دارد.