سرور مجازی (VPS) چیست و چه کاربردی دارد؟
برخی کاربران ممکن است نیاز به راه اندازی وبسایت داشته باشند، برخی دیگر ممکن است بخواهند فایلهایی را در سرور بارگذاری کنند که دائما در سطح اینترنت در دسترس باشد. سرورهای مجازی انواع و کاربردهای بسیاری دارند. در این مطلب قصد داریم توضیح دهیم که وی پی اس چیست و سرور مجازی چه مزایای دارد؟ تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با مفهوم دقیق سرورمجازی یا vps و کاربردهای آن آشنا شوید.
سرور مجازی یا vps چیست؟
پیش از اینکه در مورد مفهوم سرور مجازی صحبت کنیم، بهتر است بدانیم سرور چیست. در واقع سرور (server) ، کامپیوترهای قدرتمندی هستند که همیشه روشن هستند و دسترسی دائمی به اینترنت دارند. اما vps یا سرور مجازی چیست؟ سرور مجازی (Virtual Private Server) که به اختصار VPS نامیده میشود، در واقع بخشی از فضای یک سرور است. سرورهای مجازی، با استفاده از نرم افزارهای مجازیساز یا vitualization، در یک سرور فیزیکی ایجاد میشوند.
آشنایی با نرم افزارهای مجازی ساز
مجازیسازها نرم افزارهایی هستند که به مدیران سرور کمک میکنند تا بتوانند هر سرور فیزیکی را به چند بخش مجزا تقسیم کنند. درواقع تکنولوژی مجازی سازی ایجاد شده است تا مدیران، مدیریت آسانتر و بهتری را روی منابع سرورها داشته باشند.
شرکتهای هاستینگ که ارائه دهنده سرور مجازی نیز هستند، با خریداری یک سرور فیزیکی و نصب نرم افزار مجازی سازی، فضای سرور را به چند سرور مجازی تقسیم میکنند و در اختیار کاربران قرار میدهند. این کار باعث میشود افرادی که نیاز به کل منابع سرور ندارند، بتوانند با هزینه کمتر، منابع مورد نیازشان را تحت عنوان یک سرور مجازی تهیه کنند. نرم افزارهای مجازی سازی به نحوی سرورهای مجازی را ایجاد میکنند که هیچ تداخلی بین سرورهای مجازی ایجاد شده روی یک سرور فیزیکی ایجاد نخواهد کرد.
۵ ویژگی قابل توجه سرور مجازی
سرورهای مجازی ویژگیهای بسیاری در اختیار کاربران قرار میدهند. در ادامه به بررسی ۵ تا از مهمترین این ویژگیها پرداختهایم.
۱. چهار دیواری اختیاری 
منابع سرورهای مجازی به صورت اختصاصی برای هر سرور در نظر گرفته میشود. این ویژگی سبب میشود مصرف منابع سایر کاربران، در سرعت لود و پردازش سرور شما بیتاثیر باشد. بنابراین همواره میتوانید از تمام منابع در اختیارتان برای پردازش دادههای مورد نیاز استفاده کنید.
۲. مستقل بودن
همانطور که قبلا گفتیم، سرورهای مجازی توسط نرم افزارهای مخصوص مجازی سازی ایجاد میشوند. ویژگی مهمی که این نرم افزارها دارند این است که سرور مجازی را به نحوی تقسیم میکنند که هیچ تداخلی با سایر سرورهای مجازی موجود روی سرور فیزیکی نداشته باشد. مستقل بودن سرورهای مجازی به این معنا است که در سرورهای مجازی، علاوه بر اختصاصی بودن منابع، سیستم عامل هر سرور و دیسک مورد استفاده و حتی ای پی سرور نیز به صورت مستقل اختصاصی سازی شده است. بنابراین هر نفوذ یا حملهای که روی یکی از سرورهای مجازی رخ دهد، تاثیری روی سرور مجازی شما نخواهد داشت.
۳. سلیقه شخصیتان را اعمال کنید
ویژگی مهم دیگری که سرورهای مجازی دارند، سطح دسترسی آنها است. میتوان گفت در سرورمجازی، سطح دسترسی که در اختیار کاربر قرار میگیرد، بالاترین سطح دسترسی است. دسترسی که در اختیار کاربران vps قرار میگیرد بسیار بیشتر از سطح دسترسی کاربران هاست اشتراکی است و به شما این امکان را میدهد که در صورت نیاز به ایجاد تنظیمات اختصاصی، بتوانید تنظیمات مورد نظر خود را به راحتی اعمال کنید.
۴. اختصاصی بودن آی پی
ویژگی دیگری که در سرورهای مجازی بسیار مورد اهمیت است، اختصاصی بودن آی پی سرور است. هر سرور مجازی یک آی پی منحصر به فرد برای خود را دارد. به عبارت دیگر، ای پی اختصاص داده شده به یک سرور مجازی توسط هیچ کاربر دیگری استفاده نمیشود و به صورت اختصاصی در اختیار کاربر همان سرور مجازی است.
۵. لینوکس یا ویندوز،انتخاب با شماست
با خرید سرور مجازی، شما میتوانید با آزادی کامل، سیستم عامل مورد نظر خود را انتخاب و نصب کنید. به عبارت دیگر، با استفاده از سرور مجازی میتوانید هر سیستم عاملی که برای انجام پروژه برای شما مناسب است را نصب کنید. حتی در بسیاری از هاستینگها، هر زمان که نیاز داشتید میتوانید سیستم عامل سرور خود را در تغییر دهید.
مزایای سرور مجازی چیست؟
سرورهای مجازی دارای مزایای بسیار زیادی هستند. در ادامه به برخی از مهمترین مزایای سرورهای مجازی اشاره میکنیم:
- سرعت بالا: سرورهای مجازی، در مقایسه با سرویسهای هاست اشتراکی دارای منابع بیشتر و سرعت بالاتری هستند. اگر از هاست اشتراکی برای میزبانی وبسایت خود استفاده میکنید اما منابع بیشتری نیاز دارید، لازم است به سرور مجازی مهاجرت کنید.
- منابع اختصاصی: سرور مجازی دارای منابع اختصاصی است و مصرف سرور مجازیهای مختلف که روی یک سرور فیزیکی قرار دارند، مستقل از یکدیگر است. استفاده از منابع مستقل، در افزایش سرعت لود و کیفیت سرویس شما تاثیر بسزایی خواهد داشت.
- دسترسی بالا : سرورهای مجازی سطح دسترسی بالاتری نسبت به سرویسهای هاست اشتراکی دارند. بنابراین اگر نیاز به انجام تنظیمات اختصصاصی روی سرویس خود دارید، لازم است از سرور مجازی استفاده کنید.
- توسعه بیشتر: سرورهای مجازی به دلیل منابع بالاتری که دارند، به شما امکان ارتقا و توسعه بیشتر وبسایتها را نیز میدهند. اگر نیاز به میزبانی تعداد زیادی وبسایت دارید، احتمالا امکان استفاده از هاستهای اشتراکی را نخواهید داشت و لازم است سرویس خود را به سرور مجازی ارتقا دهید.
معایب سرور مجازی چیست؟
برای بسیاری از افراد استفاده از سرور مجازی مزایای بسیار زیادی دارد اما در عین حال استفاده از این سرویس میتواند برای برخی افراد، نامناسب و حتی دردسر آفرین باشد. در ادامه به شما خواهیم گفت که چه کسانی نباید از سرورهای مجازی استفاده کنند.
- هزینه بالاتر: سرورهای مجازی نسبت به سرویسهای هاست اشتراکی دارای هزینه بالاتری هستند. بنابراین اگر امکان میزبانی وبسایتتان روی هاست اشتراکی وجود دارد، استفاده از سرور مجازی به شما توصیه نمیشود.
- دانش فنی بالا: سرورهای مجازی عموما بدون پشتیبانی نرم افزاری ارائه میشوند. بنابراین لازم است دانش فنی کافی را در خصوص مدیریت vps خود داشته باشید. اگر دانش فنی لازم را ندارید، با چالشهای زیادی در مدیریت سرور مجازی روبهرو خواهید شد.
- امنیت: با خرید سرور مجازی، لازم است برخی تنظیمات نرم افزاری امنیت توسط خودتان انجام شود. بنابراین لازم است تا حدودی با موارد امنیتی سرور نیز آشنایی داشته باشید.
- بکاپگیری: عموماً هاستینگها از اطلاعات سرورهای مجازی بکاپ تهیه نمیکنند. بنابراین بکاپ گیری دورهای از اطلاعات سرور مجازی بر عهده کاربر خواهد بود.
معرفی انواع سرور مجازی
سرورهای مجازی را میتوان به دسته بندیهای مختلفی تقسیم کرد. در این مقاله به بررسی انواع سرور مجازی با توجه به نوع دسته بندی مبتنی بر نحوه مدیریت سرور و سیستم عامل سرور میپردازیم.
انواع سرور مجازی بر اساس مدیریت سرور
اگر بخواهیم سرورهای مجازی را از نظر نوع مدیریت سرور دسته بندی کنیم، سرورهای مجازی به دو دسته کلی تقسیم میشوند. سرورهای مجازی مدیریت شده و بدون مدیریت.
آشنایی با سرور مجازی مدیریت شده
سرورهای مجازی مدیریت شده، سرورهایی هستند که مستقل از نوع سیستم عامل نصب شده، دارای مدیریت هستند. به عبارت سادهتر، سرورهای مدیریت شده سرورهایی هستند که در آنها، مدیریت سرور برعهده شرکت میزبان است. مزیت این نوع سرورها این است که کاربران با خرید سرور مجازی مدیریت شده دیگر نیازی به داشتن دانش تخصصی مدیریت سرور ندارند و مدیریت سرور تماما توسط افراد متخصص انجام میشود. اگر برای وبسایت خود نیاز به منابع زیادی دارید و لازم است حتماً از سرور مجازی برای میزبانی سایت خود استفاده کنید، پیشنهاد میشود از سرورهای مجازی مدیریت شده استفاده کنید.
آشنایی با سرور مجازی بدون مدیریت
سرورهای مجازی بدون مدیریت سرورهایی هستند که توسط هاستینگ پشتیبانی نرم افزاری ندارند. مدیریت و نصب هرگونه نرم افزار روی سرور برعهده کاربران خواهد بود و پشتیبانی سرور فقط در خصوص اپتایم و دردسترس بودن سرور خواهد بود. بنابراین اگر میخواهید سرور مجازی مدیریت نشده خریداری کنید، حتما به این نکته توجه داشته باشید که لازم است از کمک یک فرد متخصص برای مدیریت سرور خود استفاده کنید. اگر دانش کافی برای راه اندازی و نصب برنامههای مورد نیاز روی سرور را دارید و یا به دنبال چالشهای مدیریت سرور هستید، میتوانید vps مدیریت نشده را برای میزبانی سایت یا نرم افزار خود استفاده کنید.
بیشتر مطالعه کنید: بهترین آی پی ثابت برای ترید چیست؟
انواع سرور مجازی بر اساس سیستم عامل
سرورهای مجازی به انواع مختلفی تقسیم میشوند. اگر وی پی اسها را بر اساس سیستم عامل آنها تقسیم بندی کنیم، سرورهای مجازی به سه دسته اصلی تقسیم میشوند. دسته اول آنهایی سیستم عاملشان لینوکس است، دسته دوم آنهایی که از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنند و دسته سوم سرور مجازیهای میکروتیک. در ادامه با ما همراه باشید تا با این سه دسته بیشتر آشنا شوید.
سرور مجازی لینوکس،اختیار دست شماست
سرور مجازی لینوکسی، سرور مجازی است که سیستم عامل آن برمبنای یونیکس یا لینوکس باشد. به عبارت سادهتر، سیستم عامل نصب شده روی این نوع سرور مجازی، میتواند یکی از توزیعهای لینوکس مانند Ubuntu، Centos، Debian و … باشد. لینوکس سیستم عاملی متن باز (opensource) است که امکان اجرای بسیاری از برنامهها و ماژولهای متن باز را را دارد. با خرید سرور مجازی لینوکس، بالاترین دسترسی سرور که root است در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
بیشتر مطالعه کنید: لینوکس چیست و چه کاربردهایی دارد؟
سیستم عامل لینوکس، سیستم عاملی بسیار بهینه است و فقط بخش کمی از منابع سرور شما توسط سیستم عامل مورد استفاده قرار میگیرد. اما توجه داشته باشید در اکثر شرکتهای هاستینگ، به صورت پیش فرض، نسخه دیتاسنتر لینوکس روی سرور نصب میشود. در نسخه دیتاسنتر، شما یک دسترسی گرافیکی مانند ویندوز نخواهید داشت و تمام دسترسی شما از طریق وارد کردن دستورات مستقیم در محیط shell خواهد بود. اگر نیاز به دسترسی دسکتاپ سیستم عامل لینوکس دارید، حتما پیش از خرید درخواست خود را با پشتیبانی هاستینگ مطرح کنید.
سرور مجازی ویندوز،کاربرپسند و راحت
سرور مجازی ویندوز همانطور که از نامش پیداست، وی پی اسی است که سیستم عامل نصب شده روی آن ویندوزی است. ویندوز، سیستم عاملی قدرتمند و کاربر پسند است که توسط شرکت میکروسافت ارائه شده است. با خرید سرور مجازی ویندوز شما میتوانید نسخه ویندوز سرور مورد نظر خود را انتخاب و روی سرور نصب کنید. سیستم عامل ویندوز سرور دقیقا مشابه با سیستم عامل ویندوزی است که روی کامپیوتر فیزیکی خود نصب کردهاید و روزانه با آن کار میکنید. پس از تکمیل خرید سرور مجازی ویندوز، دسترسی کاربر admin که بالاترین سطح دسترسی است از طرف هاستینگ برای شما ارسال میشود.
سرور مجازی میکروتیک،به سرعت رعد
سیستم عامل نصب شده روی سرور مجازی میکروتیک، سیستم عامل Mikrotik Router است. میکروتیک سیستم عاملی بسیار پر سرعت و بهینه است. این سیستم عامل بر مبنای لینوکس و با هدف مسیریابی و روتینگ ایجاد شده است.
سرور مجازی لینوکس یا ویندوز مسئله این است؟
وی پی اس لینوکس و ویندوز کاربردهای متفاوتی دارند. همچنین نحوه مدیریت سرورهای مجازی، با توجه به نوع سیستم عامل vps متفاوت است. هر کدام از سیستم عاملهای ویندوز و لینوکس دارای مزایای خاص خود هستند. اگر میخواهید برنامههایی روی Python، PERL یا Ruby اجرا کنید، لازم است وی پی اس لینوکس خریداری کنید. اما اگر برنامه یا وبسایت شما روی ASP.net کار میکند، لازم است وی پی اس ویندوزی خریداری کنید.
به طور کلی، هر دو سیستم عامل لینوکس و ویندوز، سیستم عاملهایی قدرتمند و پر کاربرد هستند؛ اینکه کدام یک از این دو نوع سرور مجازی برای شما مناسب است، کاملا بستگی به نیاز شما و انتظارتان از سرور دارد. اگر به دنبال انتخاب بهترین سرور مجازی هستید، لازم است ابتدا هدف و انتظار خود از سرور مجازی را بدانید.
با توجه به نیازهایتان میتوانید سیستم عامل لینوکس یا ویندوز نصب کن